НОВИНИ

Revo Technik пусна на пазара новата си софтуерна разработка за 2.0TDi CR двигател с мощност от 150к.с. и 184к.с. монтиран на MQB платформата в Audi, Seat, Skoda и Volkswagen


В продължение на няколко месеца тестове и внимателно калибриране, Revo Technik освободи новият си софтуерен продукт Revo Stage 1 (чип тунинг, ремап) за 2.0 турбо-дизелов двигател от ново поколение на VAG. Revo Technik ECU Stage 1 е проектиран да работи в хармония с един иначе, напълно стандартен автомобил (двигател), като повишава мощността при фабричен вариант от 150к.с./340Нм на до 190к.с./430Нм въртящ момент, а при фабричния си вариант от 184к.с./380Нм на до 223к.с. и 460Нм въртящ момент.

Програмистите на Revo Technik са постигнали впечатляващи резултати и печалби в средния оборотен диапазон на двигател, но и са запазили гладкостта и икономията, а с увеличената мощност и въртящ момент през целият си оборотен диапазон, двигателя придобива огромна гъвкавост във всички предавки, както и много по-добра пъргавина, и икономия от колкото при фабричния си вариант.

И това всичко вече е възможно, чрез директно препрограмирането през буксата за диагностика OBDII на тези иначе фабрично заключени с дигитален подпис ЕКУ-та и така повече не се налага свалянето на ЕКУ-то от автомобила и отключването му, посредством отваряне му.


За повече информация и цени изберете вашия модел в нашия сайт